Düşünce Tarlası

26 Eylül 2008 Cuma

Solun Ölçüleri Çok Kutsaldır!


Ece Temelkuran'ın bugünkü yazısı ilgimi çekti. "Solun ölçülerini sağcılar belirleyemez!" diye höykürmüş. Sol o kadar dokunulmaz, kutsal ve eleştirilemez bir şey yani!

Yazının hulasası şu satırlarda galiba, bakalım, değerlendirelim:


...Solcu çocukların, Kürt ve Ermeni çocukların anasını ağlatmış derin devletin sorgulanması onu kuranlara ve onların yan ürünlerine kalmasın diye. Bu mesele bizim meselemizdir. Evet, öyledir. Solcuların nasıl olması gerektiğini, demokratlığın standartlarını belirleyen sağcıların işi değildir bu işler. Ve işe bakın ki onlar bugün ‘Acaba gözaltına alınacak mıyım?’ diye hiç endişelenmiyorlar...


"Solcu çocuklar" dediği acaba memlekete Lenin dedelerinden öğrendikleri terör metodunu "silahlı propaganda" adıyla ithal eden çocuklar mıydı? Hani ODTÜ'yü basan, muhalif öğrencileri okula sokmayan, hâlâ SBF'de duvarlara kendilerininkinden başka bildiri astırmayan, asanları da döven "çocuklar" mı bunlar?


Ermeni çocuklarla ilgili bir ayrımcılık şahsen duymadık ama bahsettiği Kürt çocukları, karakol basıp asker, lojman basıp öğretmen şehit eden, bebelerin karnnı kurşunla dolduran ırkçı köpeklerse bu memleketin öyle çocukları olduğundan benim haberim yoktu. Bir köpek kudurduğunda da itlaf edilir.


Solun bugüne kadar ve hâlâ muhaliflerine yalan, iftira ve şiddet uygulamak gibi örgütsel ve ideolojik ölçütleri dışında ölçüleri var olmuşsa bilemiyorum ama doğrudur bu tip ölçüleri, solun sürekli "burjuva" diye aşağıladığı ve normatif bir ahlâkı savunan "sağın" belirlemesi söz konsu olamaz.


Soldan zaten hiçkimse hukuk devletini, sınırlı devleti ve sınırlandırılmış bir demokrasiyi savunmasını falan beklemiyor. Solun fikri egemenliği zaten "sağ" diyerek hakaret ettiği geniş kesimlerin dağarcığında kök salmış kollektivizm ve altruizm ile sürüyor. Bugün Türk ekonomisini ve fikri hayatını esir alan ideoloji zaten sol! Mesele solcuların daha özgür olması değil! Mesele solun fikri tasallutundan ve saldırganlığından nasıl kurtulacağımız...




2 Comments:

  • Bu gidişle kurtulamayacağız...Sol bu. Bunca fiyasko örnekten sonra hala yaşatılıyor...:)

    By Anonymous Adsız, at 10:04 ÖS  

  • sayın ayarsız bir geldiniz, pir geldiniz... blog yorum rekoruna koşuyor, maşallah! :) sonu kötü, hem de çok kötü bitmeyen bir rüya olsaydı, sadece bir rüyaolsaydı belki ama insanın, yok oluşu bu kadar sevmesini anlamak gerçekten güç.

    By Anonymous Adsız, at 10:47 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home


 
http://images.google.com.tr/images?q=tbn:5_wY6NgTRp5imM:lvb.net/media/lvb2005/20050112-hayek.jpg