Düşünce Tarlası

4 Kasım 2008 Salı

Ne Yapsak Nafile!

Haydar Eren adlı bir "yazar", Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yapılanlar hakkında Şamil Tayyar isimli köşe yazarının yazısını "yorumlamış", ben de suyunun suyu gibi olsa da onun yazısını gözden geçirdim...

Yorumcunun yazısı orijinel haliyle, büyük harfli olarak alıntılanmıştır. Köşe yazarının yazısı ise kalınlaştırılmış italik verilmiştir.

212 sağlık yatırımı yapıldı. Doktor, ebe, hemşire sayısı arttırıldı. Van’ın Bahçesaray gibi kar nedeniyle aylarca kapalı bulunan köylerindeki riskli gebelik hali bulunan anne adayları, merkezde doğum yapana kadar misafir bile edildi.

15-20 MILYON NUFUSA 212 SAGLIK YATIRIMIN ARITMETIGINI YAPIN. USTELIK BU "SAGLIK YATIRIMLARI" DENILEN SEYLER HASTAHANE FILAN DEGIL.

Senin gibiler, mezra mezra dolaşıp da anne ölümlerini azaltmak için PKK tehdidine rağmen aşılama yapan sağlık görevlilerinin çabasını acaba anlayabilir mi? Doğudada sağlık görevlerinin hizmet puanlarının daha yüksek olması bu bölgeye sağlık hizmeti akışınız hızlandırmıştır. Ayrıca mecburi hizmet ile de bölgedeki doktor açığı azaltılmıştır! Her köye bir hastane mi yapılmasını mı istiyordun? Buradaki sağlık görevlileri hastaları ayırıyor mu? Bahçesaray’ın yolın 8-9 ayı Van’dan koptuğunu biliyor musun? Bahçesaray’da doktorların nerede, hangi şartlarda ikamet ettiklerini biliyor musun? Peki Bahçesaray’da devlet hastanesi olduğunu biliyor musun? Sadece dört yılda Van gibi bir yerde yapılan sağlık çalışmaların böyle nankörce değerlendirmek için insanın ancak hain olması lazım!

Ayrıca bölgede sadece Kürt’ler yok! Yani bir mahrumiyet varsa sadece onlar yaşamıyor!

Diyarbakır’ın suyu ve yolu olmayan köyü kalmadı. Doğu ve Güneydoğu’da 8.6 katrilyon liralık yatırım gerçekleştirildi. 26 bin 400 derslik yapıldı, öğrencilerin yararlanması için 86 bin bilgisayar gönderildi. Hakkari ve Tunceli bile üniversite ile tanıştı.

BU OKULLAR O COCUKLARIN ANADILLERINDE EGITIM VERECEKMI? YOKSA BASBAKANIN ALMANYADA BAHSETTIGI GIBI "ANADILINI OGRENEMEYEN ASIMILE OLUR" ANLAYISININ UYGULAMASIMI

Devletin açtığı okullarda Türkçe eğitim verilmesinin neresi yanlış? Amaç memleketin vatandaşlarının memleketin her yerinde rahatlıkla yaşayabilecek, iletişim kurabilecek ve iş bulabilecek asgari eğitimi vermek mi, değil mi? İnsan anadilini okulda öğrenmez! Burası Almanya mı? Burada iki yabancı toplum mu var? PKK’nın ölüm kapmalarının duvarlarındaki bütün yazılar bile Türkçe! İnsanları Türkçeden uzak tutarak onlara ne gibi bir gelecek vaad edebiliriz!? Almanya’da nasıl Türkçe bilmeyen Türk yoksa ama gene de Alman toplumunun bir parçası haline gelinmişse burada bu olay çoktan vardır. Kürt’lerin Türkçe öğrenmesine asimilasyon demek bu iki topluluğun birbiriyle kesin şekilde ayrılmasını istemektir, bölücülüktür, ihanettir!

Köye dönüş için 468 trilyon harcandı.

BU HARCAMALARIN NE OLDUGUNU ANLATSANIZDA PARANIN KIMLERE GITTIGINI BILSEK

O zaman zahmet edip doğuya geleceksin, valiliklerin il özel idarelerinde terör zarar tespit komisyonlarının kayıtlarına bakacaksın!

Şu ana kadar 25.6 katrilyon lira harcanan ve 17 yılda yüzde 62’si tamamlanan GAP’a hız verildi, tümüyle tamamlanırsa 1.8 milyon hektar alan sulanacak, 27 milyar kilovat elektrik üretilecek

SORMASI AYIP, GAP TA URETILEN ELEKTIRIK NEREYI AYDINLATACAK?

Batıda nereyi aydınlatacak gerçekten ben de merak ediyorum ama Türkiye’de kaçak elektrik kullanımında başı çeken Diyarbakır’ı ve Van’ı aydınlattığı kesin! Hiç baktın mı Diyarbakır’dan elektrik parası tahsil edilebilmiş mi bugüne kadar? Diyarbakır’ elektriğinin bedelini ödeyenler Diyarbakır’ın elektriğini kesse hoşuna gider miydi?

GAP kapsamında 2008 itibariyle 272 bin 972 hektar alan sulamaya açıldı, 99 bin 518 hektarlık alanda inşaat devam ediyor. Sulama projelerinin sadece yüzde 15’i işletme, yüzde 5’i inşaat halinde, yüzde 80’i yeni dönemde tamamlanacak

SULAMAYA TABI OLAN BU ARAZININ NE KADARI URFA VE GAZIANTEPIN DOGUSU? BU INSAATLARDA CALISAN MUHENDISINDEN ISCISINE ONCA PERSONEL YEREL HALKTANMI YOKSA BASKA BOLGELERDEN GELEN IS GUCUMU

Bu sorular mantıklı mı sence? “Doğunun mühendisi..” diye bir şey mi var? Mühendislik nitelikli iş gücüdür. Bak bakalım batının inşaatlarında nerenin işgücü çalışıyor?

Bu yıl Diyarbakır, gelecek yıl Gaziantep ve Şanlıurfa cazibe merkezi haline getirilecek. Suriye sınırı boyunca 30 hektar mayınlı alan organik tarıma açılacak.

NASIL? BUNU OKUYUNCA DEMIRELIN "ANKARAYA DENIZ GETIRECEGIZ" FIKRASI AKLIMA GELDI.
Çok komik olmuş hakikaten!

Bölge ulaştırma ve lojistik hizmetleri güçlendirilecek. Karayolu ve havayolu ulaştırması geliştirilecek. Batman Havaalanına yeni terminal binası yapılacak. GAP Uluslararası havaalanı hızla tamamlanacak. Doğalgaz ve elektrik şebekeleri yenilenecek

DUYAN BATMAN HAVAALANINA CHARTER TURIST SEFERLERI DUZENLENIYOR VE HALIHAZIRDAKI TESISLER YETMIYOR ZANNEDECEK. BU ASKERI HAVAALANININ BOLGE HALKINA NE FAYDASI VAR?

Batman’ın ülke ekonomisine katkısı nedir bilemem? Ama şunu biliyorum Van’da her gün 8 uçak inip kalkıyor. Özel havayolu şirketleri buraya ulaşımı kolaylaştırdığından beri ekonomi, hareketlendi, canlandı ve terör ciddi şekilde azaldı. Van’da yerleşimi kolaylaştırdı. Çünkü Van halkı refahın ve hürriyetin devlete silah çekerek sağlanamayacağını zaten biliyordu. Sen önce Batmanlı hemşerilerine her Nevruz’da doğu vilayetlerine gösterici, kışkırtıcı vs ihraç etmekten vazgeçip işine gücüne bakmasını söyle bak bakalım charter seferler başlıyor mu başlamıyor mu? Isparta’da da hava alanı var neye yarıyor? Bir yere havaalanı yapılması yetmez, oranın aynı zamanda kullanılabilir, gelişebilir bir yer de olması lâzım… Bu arada Van havaalanı da askeri statüde ama vızı vızır çalışıyor hemşerim hem de sivillerle!

Okul öncesi eğitim yüzde 50 artırılacak. Zorunlu eğitime gelmeyen öğrenci kalmayacak. 1865 yeni derslik yapılacak, 9043 öğrenci okula kazandırılacak. Orta öğretimde okuma oranı yüzde 90’a çıkarılacak.

HERALDE KENDI ANADILLERINDE EGITIM VERECEK OKULLARDAN BAHSEDIYOR... YANILIYOR OLABILIRMIYIM

Bir devletin, o ülkenin yaygın diliyle eğitim vermesinin neresinin yanlış olduğunu sormuş idim. Anadilin okulda öğrenilmediğini de söylemiş idim ama tekrar edelim. O çocukların "ana dilleriyle" eğitim alıp Türkçe öğrenmeden Türkiye'de yaşamalarının ne kadar zor olacağını acaba yazarımız fark edebiliyor mu? Ama maksat zaten bütünleşmek, entegre olmak falan değil. Bu bir niyet okuma da değil... Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. Bize söylenen şu: " Bizim size ihtiyacımız yok, burası bizim ülkemiz,sizin dilinizi de yatırımlarınızı da istemiyoruz. Bunu açıkça söyleyecek kadar mert mi yazarımız? Elbette değil, çünkü bir yandan yeşil kartla kolaylıkla sağlık hizmetlerine ulaşabilmenin, kaçak elektrik kullanabilmenin, bedava okuyup mühendis, doktor, avukat olabilmenin, vatandaşın işyerinin camını indirebilmenin, vatandaşı tehdit ederek, dükkânını kapattırabilmenin keyfini hep beraber başka nerede yaşayabilir, bilmiyor.

AKP’yi sevip sevmemek ayrı konu. Ama yapılmış olumlu işleri böyle yorumlayabilmek ancak ihanetle mümkün.

Haydar Bey ve takımının niyeti gerçekte barış, adalet falan değil. Memleketimiz liberalleri maalesef halis niyetlerle, bu bölücülük ve ihaneti desteklediklerinin farkında değiller.

Memleketin en büyük istihdam merkezi Gebze’de devletin beş kuruşluk yatırımı yok! Eskihisar feribot iskelesini saymazsanız tabii… Tohum Sertifikasyon ve TÜBİTAK MAM gibi kamu işletmeleri memleketin her yerindekilerden farksız, yani bu işletmelerin istihdamdaki oranı devde kulak!

Bakın bakalım doğuya son dört yılda KOBİ ne inşaat projeleri başlatmış?

Bu işler devlet yatırımıyla falan da olmaz! Çünkü devlet yatırımı sadaka gibidir maliyeti ( görünürde)sıfır bir yardımdır! Doğuda şu anda doğulu müteahhitlerin inşaatları başlıca istihdam ve katma değer kaynağıdır!

Bir yerde refah mı istiyorsunuz, oranın diğer yerlerden farkı olmadığını, emin ve sakin olduğunu göstereceksiniz, insanları ikna edeceksiniz. Orda da ülkenin her yerindeki gibi yaşanabileceğini ispatlayacaksınız ki üreticiler oraya gitsin. Bunu yapacak olan da o bölgenin insanıdır. Bölge insanı kendi memleketinde emniyet ve asayişi ihlal ediyorsa bir de bunun üzerine refah beklemesi açıkça saçmadır

Yoksa devletin yaptığı her işi, altına “Kürt” imzası atılmıyor diye böyle çirkince, haince kötülemeye, karalamaya kalkarak bölge halkı için hiçbir fayda sağlayamazsınız.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home


 
http://images.google.com.tr/images?q=tbn:5_wY6NgTRp5imM:lvb.net/media/lvb2005/20050112-hayek.jpg